Sladidlá: Čím nahradiť cukor?
Sladidlá: Čím nahradiť cukor?

Ste diabetik, strážite si líniu alebo dbáte na zdravý životný štýl? Nahraďte cukor radšej sladidlami. Aké možnosti máte?

Čo sú sladidlá?

Sladidlo je látka, ktorá sa používa na sladenie potravín a iných výrobkov a je určená na orálne užitie. Sladidlá majú väčší chuťový efekt než cukor, avšak s menším množstvom potravinovej energie. Práve preto sa niekedy umelé sladidlo označuje aj ako ,,zdravé sladidlo“.

Prečo sa vyhnúť bielemu cukru?

Cukor nájdeme dnes už všade. Nielen v ovocí, mede a prírodných produktoch, ale aj v pečive, mliečnych výrobkoch a sladených nápojoch. Cukor je síce nositeľom energie, ale zároveň organizmu nedodáva žiadne iné živiny. Klasický biely cukor sa vyrába rafináciou z cukrovej repy. Pri jeho spracovaní je tak zbavený vitamínov aj minerálnych látok. Nadbytočná konzumácia bieleho cukru môže viesť nielen k obezite, cukrovke a radu ďalších zdravotných problémov, ale môže dokonca na ňom vzniknúť aj závislosť.

Časté problémy pri nadmernej konzumácii cukru:

  • Zvýšený krvný tlak
  • Rýchlejší proces starnutia
  • Cukrovka, obezita, nadváha
  • Kazenie zubov

Tip: Viete, aké sú príznaky cukrovky?

Kde všade môžete nahradiť cukor:

  • pri sladení rannej kávy alebo čaju
  • pri príprave mnohých slaných pokrmoch
  • keď dosladzujete dresing na šalát
  • pri pečení torty, muffinov, palaciniek atď.
  • pri príprave poliev, pudingov
  • na konzerváciu ovocia a zeleniny

Prírodné sladidlá

Prírodné sladidlá sa získavajú z prírodných zdrojov, čím si uchovávajú vysoký obsah minerálnych látok, vitamínov, stopových prvkov a ďalších prospešných látok. Perfektne nahradia biely cukor a prinášajú mnoho zdravotných benefitov. Sú ľahko stráviteľné a šetrné k zdraviu, majú nižší glykemický index a neobsahujú žiadne farbivá ani konzervanty. K tým najznámejším patria:

Stévia

Jedným zo zdravších sladidiel sú steviol-glykozidy, ktoré sa získavajú z rastliny Stevia rebaudiana. Toto sladidlo je nekalorické, ľahko stráviteľné, má nízky glykemický index, a preto je vhodné aj pre diabetikov. Stévia okrem iného obsahuje aj vitamíny a minerály ako vitamín C, vápnik, draslík, sodík, železo a ďalšie. V obchodoch ju nájdete v tabletách, ako tekuté alebo sypké sladidlo. A vášniví pestovatelia si môžu zaobstarať rastlinu priamo domov a sladidlo si vyrobiť pekne po domácky.

Tip: Poznáte lucumu – zdravé a čisto prírodné sladidlo s obsahom vlákniny?

Xylitol

Xylitol, nazývaný aj brezový cukor sa vyrába z brezovej šťavy, má málo kalórií a nízky glykemický index. Je vhodným sladidlom pri low-carb a redukčných diétach.

Erythritol

Tento cukor sa prirodzene nachádza v ovocí, v hubách, dokonca aj vo víne. Chutí podobne ako obyčajný biely cukor, no narozdiel od neho nemá takmer žiadne kalórie. Vďaka nulovému glykemickému indexu sa považuje za vhodné sladidlo pre diabetikov. Erithrytolom môžete dochutiť kávu, čaj, limonády, omáčky či dresingy.

Tip: Viete, na čo si dať pozor pri cestovaní s diabetikom?

Sirupy

K osladeniu kaší, koláčov, ale aj iných pokrmov môžete využiť sirupy: ryžový sirup, agávový sirup, datľový sirup, čakankový sirup. Každý je iný a má iné vlastnosti, tým si určite medzi nimi nájdete aj vy svojho favorita.

Ďalšie prírodné sladidlá: sorbitol, kokosový cukor, trstinový cukor, panela, med.

Umelé sladidlá

Umelé sladidlá sú klasickou náhradou za sacharózu, využívajú sa na zachovanie sladkej chuti a zároveň zníženie energetického obsahu potravín a nápojov. Ich plusom je, že obsahujú len minimum alebo takmer žiadne kalórie, no nemajú žiadnu výživovú hodnotu.

Na trhu nájdete aj niekoľko umelých sladidiel, ktoré sa odlišujú vlastnosťami, ale aj využitím. Tu sú niektoré z nich:

Aspartám

Aspartám je viac než 200x sladší ako cukor, preto ho stačí len málo. Predáva sa ako sypké sladidlo a tablety, môžete si teda zvoliť formu, ktorá vám bude najlepšie vyhovovať.

Sacharín

Sacharín je pravdepodobne najznámejšie a najpoužívanejšie umelé sladidlo. Je cenovo dostupné a dobre sa rozpúšťa vo vode. Sacharínové tablety môžete skvele využiť do varenia, pečenia alebo do teplého nápoja. Pre diabetikov je vhodný v obmedzenom množstve.

Sukralóza

Sukralózu nájdeme v mnohých potravinách ako sú napríklad jogurty, dietne napoje alebo sirupy. Jej výhodou je odolnosť voči vysokým teplotám, a preto sa využíva najmä pri pečení a sladení horúcich nápojov.

Sladidlá pre diabetikov

Niektoré sladidlá sú určené špeciálne pre diabetikov, teda ľuďom s cukrovkou, ktorí sa nechcú vzdať chuti na sladké. I keď tieto sladidlá majú sladkú chuť, neobsahujú takmer žiadne kalórie. Pozor na niektoré sladidlá by si mali dávať tehotné a dojčiace ženy.

Tip: Vedeli ste, že pobyt v kúpeľoch môže mať blahodarný účinok aj pri chorobách ako cukrovka?

Tehotenská cukrovka

Na nadmernú konzumáciu cukru by si mali dávať pozor aj budúce mamičky. Počas tehotenstva sa totiž môže rozvinúť tehotenská cukrovka. Začína sa približne v 24. týždni tehotenstva, po pôrode zvykne ustúpiť až úplne zmiznúť. Všetko však závisí od toho, ako k nej budete pristupovať.

Tip: Viete, aké príznaky má tehotenská cukrovka?

Tipy na recepty so sladidlami

Tipy na recepty so sladidlami
Tipy na recepty so sladidlami

Keďže sladidlá sú dostupné vo všetkých formách, môžete si vďaka nim osladiť všetko. Od nápoja po omáčku, upiecť koláč či dochutiť zálievku na šalát a podobne. Okrem toho sú vhodnou voľbou ako vo svojej strave redukovať obsah sacharózy a predovšetkým nadbytočný príjem kalórií, ktoré telo uloží vo forme tukov. Nahraďte teda cukor sladidlami pri pečení aj zavaraní a inšpirujte sa nasledovnými receptami.

Tip: Ako sa vhodne stravovať pri cukrovke?

Ak po vyšetrení zistíte, že máte tehotenskú cukrovku, je určite potrebné navštíviť diabetológa alebo iného odborníka a zmeniť váš životný štýl, teda upraviť si stravu a dopriať si pravidelný pohyb.

Ananásové smoothie s javorovým sirupom

Na 1 porciu potrebujete:

  • 2 hrnčeky čerstvého ananásu (kocky)
  • 1 hrnček mlieka
  • štipka vanilky (voliteľné)
  • 1 lyžica javorového sirupu

Postup:

Všetky suroviny vložte do mixéri a dohladka rozmixujte. Hotové smoothie ozdobte čerstvou mätou a plátkom ananásu.

Lievance

Potrebujete:

  • 1 vajce
  • hrnček hladkej múky
  • 2 lyžičky stévie
  • hrnček vlažného mlieka
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 3/4 hrnčeka čučoriedok + hrsť čučoriedok na ozdobu
  • biely jogurt na ozdobu
  • maslo, ghí alebo olej na vyprážanie
  • štipka soli

Postup:

  1. Múku, kypriaci prášok, stéviu, štipku soli vložíte do misy a dobre premiešate.
  2. Pridajte mlieko a vajcia a všetko dobre vymiešajte do hladkého cesta.
  3. Do cesta jemne vmiešajte ¾ hrnčeka čučoriedok.
  4. Rozohrejte si panvicu a nechajte na nej rozpustiť kúsok masla.
  5. Naberačkou vytvarujte na panvici lievančeky a opekajte do zlatista 1-2 minúty z každej strany.

Tip: Teplé lievance môžete servírovať napríklad s kopčekom jogurtu, ozdobiť čerstvými čučoriedkami alebo iným ovocím alebo poliať javorovým sirupom.

Hroznový koláč z ovsených vločiek

Potrebujete:

  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 2× vajcia
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 100 g ovsených vločiek
  • 50 g maku
  • 200 g hrozna
  • 3 lyžice stévie
  • voda

Postup:

  1. Všetky suroviny okrem hrozna dajte do misky, zmiešajte a osladíme podľa chuti.
  2. Pripravte si plech s papierom na pečenie.
  3. Cesto následne nalejte na plech.
  4. Hrozno umyte, podľa potreby nakrájajte na polovičku a dajte ho na koláč.
  5. Koláč vložte rúry a pečte na cca 25 minút pri 180 ° C.

Dominika Blchová, SEO služby a copywriting