Tak ako každý rok prináša svoje trendy v obliekaní, zariadení domácností, alebo dovolenkových destináciách, rovnako sa trendy prejavujú aj medzi zdravými potravinami. Podliehať “super BIO trendom” tiež nie je najzdravšia verzia životného štýlu. Všetko by ste mali vyberať s mierou a podľa vlastného uváženia. Spomedzi trendov, ktoré sa na rok 2018 vyskytujú v zdravom stravovaní, je niekoľko už známych a stále je veľa obľúbených a medializovaných.

Čo najviac čistý BIO

Azda najdlhšie preferovaným trendom vo výžive je toľko chválený kokosový olej a tiež populárny špeciálne extrahovaný MCT olej – rovnako kokosového pôvodu. Viete však, či kupujete naozaj pravý a zdravý kokosový olej? Je ten váš balený v plastovej alebo v sklenenej nádobe? Takéto maličkosti vás možno nezaujímali, no pravdou je, že pravý kokosový olej, ktorý je naozaj zdravý, by mal byť balený v sklenenej nádobe. Taktiež aj vlastnosti kokosového oleja s označením BIO by mali spĺňať určité kritériá.

Zdravý kokosový olej by nemal byť rafinovaný, čiže musí byť chemicky čistý bez pridania iných látok. Taktiež v popise hľadajte, či je váš kokosový olej za studena lisovaný, v RAW kvalite a najmä nebielený. Mnoho kokosových olejov je parfumovaných, no vy, ak sa dá, sa snažte nájsť neparfumovaný.

Tento olej je inak rýchlo dostupný a veľmi obľúbený. Môžete ho použiť nielen na vyprážanie, ale aj ako kozmetický prípravok na hydratáciu pokožky. Niekto si dokonca s kokosovým olejom čistí zuby pre lepšiu kvalitu svojho chrupu.

Nie je diéta ako diéta

Okrem už známeho kokosového oleja sa ako trend v zdravej výžive označuje bielkovinová diéta. Takýto druh diéty sa nezakladá na obmedzovaní a trápení svojich chutí, ale na zámene sacharidov s proteínmi. Celá diéta spočíva vo vynechaní sacharidov z jedálnička, čiže by ste nemali jesť chlieb, cukry a cestoviny. Namiesto toho by ste mali prijať väčšie množstvo proteínov, ktoré sa nachádzajú v hydine, hovädzine či rybách. Taktiež mnoho mliečnych výrobkov či strukovín vám môže pomôcť. Ak ste mali vo zvyku zjesť kuracie prsia so zemiakmi, zmeňte len zemiaky za zeleninu alebo strukoviny.

Ak by však váš príjem proteínov bol stále nízky, môžete si dopomôcť novým trendom medzi potravinami, a to proteínovým práškom určeným na používanie v kuchyni. Takýto špeciálny proteínový prášok obsahuje  kolagén vyrábaný z peptidov z hovädzieho dobytka na BIO farme. Zaručuje tak čistú a zdravú formu proteínu, ktorý dodá telu výživu a imunitu. Najpozitívnejšou výhodou je urýchlenie chudnutia na základe zvýšeného príjmu proteínov. Je teda isté, že takýto proteínový prášok by vo vašej domácnosti chýbať nemal, a môžete ho použiť napríklad pri príprave polievok, smoothie či omáčky.

Káva nie je škodlivá

Čoraz viac Slovákov si začína uvedomovať, že kvalitná káva nie je v podobe instantnej kávy na zaliatie horúcou vodou, ale vo forme zrnkovej kávy, poprípade tej zomletej. Kávu, najmä tú kvalitnú, môžete odteraz považovať za zdravú potravinu, ktorá je na Slovensku čoraz viac komentovaná a dovážaná v najvyššej kvalite. Dokonca sa na Slovensku rozrastajú nové a nové pražiarne a kaviarne s takýmito zmesami kávových zŕn. Je už len na vás, či si kúpite celé kávové zrná a sami si kávu doma zomletie alebo si kúpite už vopred zomletú.

Rozhodne ak chcete zdravé potraviny, nekupujte komerčné drahé instantné kávy, ale radšej tieto kvalitné. Napríklad kvalitnú zmes BIO kávových zŕn pestovaných bez použitia pesticídov a chemikálií. Viete tak, že si doprajete zdravú a kvalitnú kávu a podporíte tým aj ochranu krajín pestujúcich kávovníky. Najväčším pozitívom však je povzbudzujúci vplyv na váš organizmus. Možno ani neviete, že káva má až dve využitia.

Prvou je, samozrejme, konzumácia, ktorá je príjemným oddychom a doplnením energie a druhou je využitie pre vašu pokožku. Po príprave kávy a jej vypití vám ostáva po káve odpad v podobe usadeniny. Tá je výborným bojovníkom voči celulitíde a ukladaniu tukov na pokožke vášho tela. Taktiež ju môžete použiť ako píling na tvár či pokožku. Stačí zmiešať s olejom, škoricou a nový píling je hotový.

Nielen javorový sirup

Tak ako ste doteraz boli možno zvyknutý na využitie javorového sirupu na palacinky či lievance, zoznámte sa s novou trendy zdravou potravinou v podobe javorového cukru. Tento kryštalický poklad je získavaný zo spracovania javorového sirupu a predstavuje ľahkú a zdravú verziu cukru. Stačí ho pridať do pečenia alebo varenia naozaj málo, keďže je naozaj veľmi sladký.